18 mei 2024 Welkom bij Breien en Haken at Home!
Haakpatroon - Bohemian Placemats

Haakpatroon – Bohemian Placemats

Placemats zijn weer helemaal hot en het liefst in natuurlijke kleuren en materialen. Deze mooie placemats haak je gewoon zelf! Ook de speelse sliertjes maak je heel eenvoudig zelf. De mooie weefsteek die we gebruikten maakt deze placemats helemaal af.

De placemats kun je eenvoudig wassen wanneer ze vuil geworden zijn en je hebt een extra excuus om ze in meerdere kleurtjes te maken zodat wanneer de placemats in de was zitten je een ander kleurtje kunt gebruiken en je meteen weer een heel andere tafel hebt!

Haakpatroon

Wat heb je nodig?

Voor 2 placemats:

Afkortingen

l. = losse(n)
v. = vaste(n)
* = herhaal wat tussen sterretjes staat

Beschrijving

De placemats worden uiteindelijk 40cm breed en 30cm hoog. Houd dit in de gaten. Wordt jouw placemat kleiner gebruik dan een grotere haaknaald.

We haken heen en weer, niet in het rond. Aan het eind van elke toer wordt 1 keerlosse gehaakt.

Haak met haaknaald 5 76 lossen, haak deze niet te vast. Heb je de neiging de opzetlossen te strak te haken? Gebruik dan een halve maat grotere haaknaald.

Toer 1: 1 v. in de 2e l. vanaf de naald, *1 l, 1 l. overslaan, 1 v.* herhaal tot einde toer, haak 1 keerlosse en keer het werk
Toer 2: sla de eerste v. over, haak 1 v. in de eerstvolgende losse van de vorige toer, *1 l., 1 v. in de eerstvolgende losse uit de vorige toer*, herhaal tot einde toer, Haak de laatste vaste in het lusje van je keerlosse. (zie foto’s hieronder). het lusje dat ontstaat gebruiken we later om de draadjes in te knopen. Haak 1 keerlosse en keer het werk.

Herhaal toer 2 tot je twee volledige bolletjes Scheepjes Cahlista hebt opgebruikt óf tot je een hoogte van 30cm hebt bereikt, mocht je een ander merk garen gebruiken. hecht je draad af en werk deze en de draad van je opzetlossen netjes weg.

Knip nu 92 draadjes van circa 20cm.

Neem een wat grotere haaknaald en leg twee draadjes op de haaknaald. Haal deze door het lusje, pak de twee draadjes en trek die door het ontstane lusje en knoop zo de draadjes. Zie de foto’s hieronder.

Bevestig je labeltje op de door jou gewenste plek en klaar is je placemat!

Herhaal dit voor de tweede placemat.

Veel haakplezier en stuur je een foto van hoe jouw placemats zijn geworden?!